Wat zijn de Mazelen?

Klachten en verschijnselen:

– Hoge koorts

– Hoesten

– Niezen

– Loopneus

– Ontstoken rode ogen

– Witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van de wangen

– Vlekken op het gezicht, in de nek en de hals

– Na verloop van tijd een bijna egaal rode huid

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus, deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er vatbaar voor zijn. Het virus wordt verspreidt via de lucht door inademing van besmette druppeltjes, die bij hoesten en niezen ontstaan. Doordat mazelen het meest besmettelijk is, één tot twee dagen voordat de huiduitslag zichtbaar wordt, is het moeilijk om de ziekte te vermijden. De incubatietijd is van 8 dagen tot 2 weken. (dit houdt in de tijd tussen het moment van besmetting en het moment wanneer de symptomen optreden). U kunt andere besmetten met de ziekte, totdat de huiduitslag zichtbaar wordt. Als u eenmaal de mazelen gehad hebt, dan bent u voor altijd immuun en is het niet meer mogelijk om de ziekte te krijgen.

Diagnose

In de meeste gevallen zijn de eerste verschijnselen bij mazelen hoge koorts meestal zo’n 40° C, aanhoudend hoesten, niezen en ontstoken rode ogen, (in deze fase is de ziekte heet meest besmettelijk). De diagnose van mazelen wordt vaak vastgesteld, door de karakteristieke huiduitslag, kleine witte vlekjes met een rode stip die aan de binnenkant van de wangen verschijnen. Circa vier dagen erna verschijnt de rode huiduitslag op het gezicht en achter de oren. Geleidelijk verspreidt de huiduitslag zich naar borst en rug en tenslotte naar de armen en benen. Als de uitslag de armen en benen bereikt heeft, dan zal de huiduitslag in het gezicht weer verdwijnen.

Hoe ernstig is mazelen?

Deze ziekte duurt gewoonlijk zo’n 10 dagen tot 2 weken en de patiënt zal in de meeste gevallen weer helemaal beter worden. Kinderen kunnen er behoorlijk ziek van zijn, maar mazelen is vooral bevreesd voor de ernstige tot zeer ernstige complicaties die in sommige gevallen kunnen optreden nl.; 1 tot 5 procent krijgt een (levensbedreigende) longontsteking, meestal ontwikkelt die zich in het begin van de ziekte, 5 tot 10 procent van de patiënten krijgt een oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg, bij 1 op de 1000 leidt mazelen tot een acute hersenontsteking, die vaak blijvende hersenschade geeft en 1 tot 2 van de 1000 patiënten sterven aan de mazelen. De ergste complicaties treden op bij kinderen onder de 5 jaar en bij volwassenen ouder dan 20 jaar.

Behandeling/ Geneesmiddelen

Er is geen behandeling voor mazelen, behalve bestrijding van koorts en pijn, zoals paracetamol of een rustgevend hoestmiddel. Het is belangrijk dat u niet in de buurt bij anderen komt tot één week nadat de huiduitslag al is verdwenen en u moet in bed blijven totdat de koorts verdwenen is. Antibiotica kan helpen om een bijkomende bacteriële infectie te bestrijden. Tegen hersenontsteking is helemaal niets te doen.

Preventie

Het meest doeltreffend is het BMR-vaccin, (bof, mazelen en rodehond) wat door het consultatiebureau wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Deze vaccinatie beschermt vrijwel volledig. De BMR-vaccinatie geeft in de meeste gevallen weinig bijwerkingen en wanneer ze toch voorkomen, dan zijn ze mild en duren ze maar kort. De bijwerkingen treden pas 5 tot 12 dagen na de vaccinatie op. Mogelijke bijwerkingen zijn zoal hangerig, koorts en huiduitslag. Dit zal zo’n één of twee dagen duren. In sommige gevallen krijgen kinderen hoge koorts en heftige huiduitslag, bij hele hoge koorts kunnen kinderen koortsstuipen krijgen.

De pijn in de keel kan verlicht worden door een paar keer per dag met warm zout water te gorgelen of door een lokaal werkende pijnstiller te gebruiken. Het is raadzaam om neusspray of neusdruppels niet langer dan een paar dagen te gebruiken, omdat ze verslavend kunnen werken. Soms raadplegen mensen hun huisarts om hun verkoudheid met antibiotica te bestrijden, maar dit heeft geen nut, tevens kan de antibiotica onnodig maagklachten, diarree en huiduitslag teweeg brengen. Een antibiotica is alleen nuttig, wanneer er sprake is van een bacteriële infectie.

Enkele tips:

Voor wie vatbaar is voor verkoudheden is het verstandig om verslijmende voedingsmiddelen te vermijden of ze te beperken. Melk, melkproducten, granen en graanproducten zijn de meest verslijmende voedingsmiddelen. Rijp fruit en rauwe groenten ruimen oude slijmresten op, versterken de slijmvliezen en verhogen de immuniteit in dit kwetsbare gebied. Regelmatig inhaleren met etherische olie zoals eucalyptus, den, pepermunt, lavendel, hysop of salie zorgt ervoor dat de neusbijholten weer open ruimten worden en geen stapelplaatsen van slijmresten zijn.

Eventueel bij een verkoudheid met een verstopte neus werkt een ui ook verrassend goed. Men snijdt een grote ui in schijven, gedurende de nacht dicht bij het bed plaatsen en het raam dicht laten. De etherische olie, met zijn sterk ontsmettende werking, dringt diep door en maakt de neus, de neusbijholten en de bronchiën weer vrij.