Wat is Roodvonk?

Klachten en verschijnselen:

  • Koorts.
  • Overgeven.
  • Hoofdpijn.
  • Keelpijn.
  • Gezwollen amandelen.
  • Aardbeientong of frambozentong.
  • Kleine felrode vlekjes verspreidt op de huid.
  • Vervelling van de handpalmen en voetzolen.

Vroeger was roodvonk een algemeen voorkomende, ernstige kinderziekte maar nu komt roodvonk dankzij de uitvinding van antibiotica, waarmee deze ziekte snel en effectief behandeld kan worden, in de westerse wereld nauwelijks nog voor. Roodvonk, ook wel scarlatina genoemd, is een besmettelijke infectieziekte die door een specifiek type streptokokkenbacterie wordt veroorzaakt. Deze streptokokkenbacteriën kunnen ook andere ziekten veroorzaken, zoals keelontsteking, krentenbaard (impetigo) of wondroos. De incubatietijd (dit houdt in de tijd tussen het moment van besmetting en het moment wanneer de eerste symptomen optreden) is 2 tot 4 dagen. De besmetting vindt plaats door hoesten, niezen of praten, waardoor er besmette druppeltjes in de lucht komen. Het gevaar dat iemand met roodvonk besmet wordt bestaat vanaf het begin van de klachten tot het moment dat de vlekjes weer verdwenen zijn. Roodvonk kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt meestal voor in de leeftijd van 3 en 12 jaar. Wie de ziekte heeft gehad is er levenslang immuun voor.

Diagnose

In de meeste gevallen begint roodvonk plotseling met keelpijn, hoofdpijn, koorts en overgeven. Doordat de bacterie een specifiek toxine (erythrogeen toxine) produceert ontstaat er na 24 uur helderrode vlekjes welke beginnen in de nek en borst maar zich naar de rest van het lichaam kan uitbreiden. Tijdens de beginfase van roodvonk is de to0ng helemaal wit en zijn de smaakpapillen rood en opgezwollen, dit wordt ook wel een ‘aardbeientong’ genoemd. In een later stadium verdwijnt het witte laagje, zodat een ‘frambozentong’ overblijft de helemaal rood is. De gebieden in de oksels en de liezen zijn er vaak het ergste aan toe. De huiduitslag voelt aan als schuurpapier en ziet er uit als rood kippenvel. Roodvonk kan soms door een geïnfecteerde wond ontstaan. De gebieden in de oksels en de liezen zijn het meest aangedaan. Na ongeveer vijf dagen verdwijnen zowel de huiduitslag en de koorts, maar de tong blijft vaak wat langer dik. Na de ziekte treedt er in het algemeen een flinke vervelling op, net als na een zonnebrand, vooral bij de handpalmen en voetzolen. Roodvonk duurt ongeveer zo’n zeven tot tien dagen. Verder geneest roodvonk meestal spontaan zonder dat men er verder wat aan overhoudt. Complicaties zoals ontstoken hartkleppen, gewrichten of nieren komen zijn zeer zeldzaam.

Behandeling

Er bestaat geen specifieke vaccinatie tegen roodvonk. Roodvonk kan worden behandeld met antibiotica, zoals penicilline, hiervoor zijn streptokokken zeer gevoelig voor. Het is belangrijk dat u veel drinkt en genoeg bedrust neemt. Tevens kunt u een pijnstiller, zoals paracetamol gebruiken om de klachten te verlichten. De meeste mensen genezen volledig van roodvonk. Wanneer u verschijnselen herkent van roodvonk, neem dan contact met uw huisarts op.