Wat is Difterie?

Klachten en verschijnselen:

– Pijnlijke keel.

– Moeite met slikken.

– Koorts.

– Hoofdpijn.

– Snelle hartslag.

– Misselijkheid.

– Overgeven.

– Hangerigheid.

– Loopneus, neusinfectie.

– Een keelinfectie.

– Bij keeldifterie: een grijze aanslag op de amandelen en in de keelholte.

Difterie, vroeger ook wel bekend onder de naam kroep, is een infectieziekte die door de bacterie Corynebacterium diphteriae, wordt veroorzaakt. Deze bacterie vermenigvuldigt zich makkelijk en produceert gifstoffen (toxinen) die de weefsels beschadigten. Voordat vaccinatie algemeen gebruikelijk werd was difterie een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen.. In de meeste gevallen van difterie lopen vooral de bovenste luchtwegen schade op, maar ook kan de difteriebacterie de slijmvliezen of huidwonden infecteren en het weefsel van het hart en het zenuwstelsel kunnen aangetast raken, wanneer difterie niet behandeld wordt, is het vaak dodelijk. De incubatietijd (dit is de tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de eerste verschijnselen) is 1 tot 5 dagen. Difterie verspreidt zich door het inademen van besmette druppeltjes uit de lucht, hoesten, niezen en door in aanraking te komen met pus van een wond. Ook kan je besmet worden door iemand die de difteriebacterie bij zich draagt, maar er zelf niet ziek van is, hierdoor kan hij anderen onbemerkt besmetten. Difterie komt sinds 1990 niet meer in ons land voor.

Diagnose

In de meeste gevallen zijn de eerste symptomen van difterie, na een incubatietijd van één dag tot vijf dagen een pijnlijke keel en moeite met slikken ook koorts, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en een snelle hartslag komen veel voor. Tevens kan het voorkomen dat men last heeft van een loopneus, waarbij slechts een neusgat geïnfecteerd is. Wanneer de infectie zich uitbreidt naar het strottenhoofd (larynx) zwelt de keel op, wat leidt tot moeilijkheden met ademhalen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot stikken.

Uw huisarts zal controleren of de keelholte en de amandelen met een grijs vlies (membraan) bedekt zijn.

Hoe ernstig is difterie?

Wanneer er zich geen complicaties voordoen en met de juiste behandeling is de prognose goed. Als er sprake is van een grijs difteriemembraan, dan kan dit gevaarlijk zijn, omdat dit difteriemembraan de stembanden overwoekert en zo verstikkingsgevaar kan veroorzaken. Ook kan de difteriebacterie een infectie aan de hartspier (myocarditis) veroorzaken, dit komt bij 10 tot 20% van de patiënten voor. Tevens kan de difteriebacterie het zenuwstelsel beschadigen. Iemand kan zich heel erg verslikken, scheel gaan kijken of minder goed zien. Daarna kan er spierzwakte van de ledematen optreden. Deze complicaties kunnen dodelijk zijn.

In sommige gevallen van difterie kan de bacterie de hersenzenuwen aantasten, waardoor zich neusspraak ontwikkel, het opgeven van voedsel en waardoor slikken niet meer mogelijk is. Dit is haast nooit dodelijk, alleen wanneer er ook een verlamming van de ademhalingsspieren optreedt. Wanneer de patiënt de complicaties overleeft, dan zal de patiënt geleidelijk aan, maar wel volledig weer genezen. Baby’s en ouderen behoren tot de risicogroepen.

Behandeling

Wanneer er bij iemand wordt vermoed dat er sprake is van difterie dan moet deze opgenomen worden op de intensive-care afdeling, in verband met verstikkingsgevaar en de reacties op de gifstoffen. De patiënt zal zo’n tien tot 14 dagen in bed moeten blijven en gedurende deze periode krijgt de patiënt alleen zachte en vloeibare voeding.

Geneesmiddelen

De bacterie is gevoelig voor erythromycine en penicilline, Difterie kan behandeld worden met difterie-antitoxine en antibiotica om de gevolgen te verminderen. Maar het doet niets tegen al ontstane schade.

Preventie

De vaccinatie met het DKTP-vaccin of DTP-vaccin beschermt tegen deze ziekte, het is een combinatie vaccin die ook beschermt tegen kinkhoest, tetanus en polio. Deze vaccinatie is opgenomen in het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma en het Vlaamse vaccinatieschema. Kinderen worden ingeënt met 2, 3, 4, en 11 maanden en in het jaar wanneer ze 4 worden nog eens. In België krijgen kinderen het combinatievaccin (DKT). Het vaccin is zeer effectief. Als u naar een gebied reist waar difterie nog voorkomt, is het noodzakelijk om een herhalingsvaccinatie te halen.

Eventuele bijwerkingen van de vaccinatie kunnen zijn:

– Verschijnselen rond de prikplek (pijn, roodheid, zwelling).
– Koorts.

– Bij zeer hoge koorts, zijn koortsstuipen mogelijk.

– Huilen en hangerigheid.
– Langdurig (langer dan 3 uur) ontroostbaar huilen.

– Collaps (wegraken).