Wat is de griep?

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Koorts en koude rillingen.
  • Pijnlijke keel.
  • Hoesten.
  • Spierpijn.
  • Moeheid en zwakte.
  • Verstopte neus.

Griep ook wel influenza genoemd wordt door het influenzavirus veroorzaakt. Het influenzavirus verspreid zich in de meeste gevallen binnenshuis, zoals op scholen, crèches en andere plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn. Vaak zijn er twee keer per jaar pieken dat er epidemieën optreden, dit is vaak in het vroege voorjaar en in de winter. Er wordt vaak door mensen gedacht wanneer zij getroffen worden door een verkoudheid-achtige ziekte met koorts dat het om een griep gaat, maar in de meeste gevallen gaat het dan om een gewoon verkoudheidsvirus, dit zorgt nogal eens voor de nodige verwarring.

Je hebt drie verschillende types influenza. Deze drie griepvirussen worden allen op dezelfde manier overgebracht, namelijk van de ene op de andere persoon door besmette druppeltjes uit de lucht in te ademen. Het type A virus, is in de meeste gevallen voor de grote epidemieën verantwoordelijk en zorgt voor de meeste ziekte en sterfte. De types B en C virussen verspreiden zich niet zo wijd: het type B virus veroorzaakt kleinere, beperkte epidemieën en het type C virus, veroorzaakt een soort verkoudheid met licht verschijnselen en komt voornamelijk bij kinderen voor.

De types B en C virussen zijn redelijk stabiele virussen, maar het type A virus verandert steeds, er verschijnen dan ook met enige regelmaat nieuwe stammen. Dit leidt vervolgens dat er na een paar jaar, weer een nieuwe epidemie uitbreekt, die zich dan verspreid in verschillende gebieden. Er breekt elke tien tot veertig jaar een influenza-pandemie uit, dit houdt in dat mensen door deze influenza wereldwijd getroffen worden.

Diagnose.

Een griepvirus komt in de meeste gevallen ineens opzetten, de symptomen hierbij zijn, koorts (meestal rond 39° C, soms oplopend tot 41° C), koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, hoesten, verstopte neus, gevoel van zwakte en een verlies van eetlust. Deze symptomen lijken op die van een gewone verkoudheid, maar zijn vaak ernstiger. Het typische van een griep is dat het zich ontwikkelt na een incubatietijd (de periode vanaf het tijdstip van de beet tot het optreden van de symptomen) van één tot vier dagen en dat de koorts kan aanhouden van drie tot vijf dagen, maar het kan van één dag tot één week variëren.

Het vaststellen van de diagnose griep is niet zo makkelijk, omdat er heel veel andere ziekten zijn die ook met koorts samen gaan. Wanneer de huisarts van mening is dat het een griep betreft, dan kan hij dit op twee methodes vaststellen, door middel van een keeluitstrijk of een bloedonderzoek, zodat de antilichamen zichtbaar worden. Met name voor volksgezondheid zijn deze onderzoeken belangrijk, omdat zij dan beter in staat zijn om de mensen voor te lichten, wanneer het karakter en het uitbreiden van de ziekte wordt herkent.

Hoe ernstig is griep?

In het algemeen is griep zelf niet ernstig en in de meeste gevallen zal het van één dag tot een week duren, maar het kan zijn dat de griep langer duurt omdat er complicaties bijkomen zoals een voorhoofdsholteontsteking, longontsteking of bronchitis. De complicatie die het meest voorkomt is een longontsteking door pneumokokken, een zeer gevaarlijk complicatie die zelfs tot de dood kan leiden is een longontsteking door stafylokokken. Ouderen en mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben of ernstige lichamelijke afwijkingen, zoals long- en hartziekten komen in aanmerking voor een griepvaccinatie, omdat zij een groter risico lopen om de griep te krijgen.

Behandeling.

Een specifieke behandeling voor influenza bestaat er niet. Het beste is om genoeg bedrust te hanteren, voldoende te drinken en gezonde voeding te nuttigen. Als er ook sprake is van koorts, dan kunt u door middel van pijnstillers (paracetamol) te slikken deze helpen te verminderen. Ook zijn pijnstillers goed voor het verminderen van bijvoorbeeld spierpijn. Bij hoest kunt u een hoestonderdrukkend middel innemen of stomen. Een antiviraal medicijn amantadine genaamd, wat via de mond ingenomen moet worden, kan de symptomen van griep te helpen verminderen. Een antibiotica wordt alleen gebruikt, om een complicatie te behandelen die door bacteriën veroorzaakt wordt.

Preventie.

Het beste wat u kunt doen om griep te voorkomen, is om uzelf jaarlijks te laten inenten met de zogenaamde griepvaccinatie. Tevens is amantadine hydrochloride vaak effectief om het risico op infectie te verlagen. Wanneer het preventief wordt gebruikt, dan moet er voor of gelijk na blootstelling aan het influenza A-virus mee begonnen worden. In de meeste gevallen wordt het alleen aan mensen voorgeschreven die meer risico lopen op complicaties of een ernstig ziektebeeld. Amantadine beschermt alleen tegen influenza A; het vaccin beschermt zowel tegen influenza A als B stammen. Geen van beide beschermt tegen andere virusziekten. Voor gezonde mensen is een vaccinatie niet nodig.