Veel voorkomende besmettelijke ziekten

De meest voorkomende kinderziekten, zoals waterpokken, mazelen en bof, zijn zeer besmettelijke ziekten die gemakkelijk van de ene op de andere mens overgebracht kunnen worden. Ook al worden veel van deze ziekten gezien als een gewoon onderdeel van de kindertijd er zijn ook andere ziekten, waaronder polio (kinderverlamming) die erg gevaarlijk zijn. Andere ziekten zijn bij kinderen vrij onschuldig, maar kunnen bij volwassenen vrij gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld rodehond bij zwangere vrouwen en bof bij mannen in de vruchtbare leeftijd. Bij ontstekingen aan de testikels kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.

Normaal gesproken wordt de diagnose van deze ziekten vastgesteld op basis van hun karakteristieke symptomen en tot op zekere hoogte wordt er gekeken of er meerdere gevallen met dezelfde ziekte in de buurt aanwezig zijn. In de meeste gevallen is een bloedonderzoek om de diagnose vast te stellen onnodig. In sommige gevallen wordt er wel een bloedonderzoek uitgevoerd door volksgezondheidsautoriteiten om de oorsprong en uitbreiding te kunnen vaststellen.

Het is tegenwoordig door de juiste vaccinaties goed mogelijk om deze problemen te voorkomen. In het dit gedeelte komen de meest voorkomende besmettelijke ziekten en juiste inentingsschema’s aan bod.