Parasitaire en besmettelijke organismen

Overal ter wereld leven organismen die het lichaam kunnen binnendringen, ze leven zoal op de huid, in de lucht, in planten, voedingsmiddelen, op en in dieren en mensen, in stofdeeltjes, in de aarde en in water en op bijna iedere oppervlakte. Het is mogelijk dat microscopisch kleine organismen zich tot grotere parasieten ontwikkelen.

Het grootste gedeelte van deze organismen veroorzaken geen ziekte, maar een klein gedeelte kan wel een ziekte veroorzaken. Het grootste gedeelte wordt door het immuunsysteem onder controle gehouden, maar wanneer het afweersysteem verzwakt of een organisme tegenkomt waar geen weerstand tegen is opgebouwd, dan het gevolg zijn dat er een ziekte op veroorzaakt wordt.

Hieronder staan de basistypen van organismen vermeld, die besmettelijke ziekten kunnen veroorzaken.

Zo zijn er de bacteriën, dit zijn eencellige organismen die je zo met het blote oog niet kan zien, ze zijn alleen te zien onder de microscoop. Ze vormen groepjes of slierten en leven zonder hulp van andere organismen en door middel van deling, vermenigvuldigen de bacteriën zich. Wanneer besmettelijke bacteriën de kans zien om het lichaam binnendringen, dan vermenigvuldigen ze zich en kunnen ze giftige stoffen aanmaken, ook wel toxinen genoemd. Wanneer deze toxinen het lichaam binnengedrongen zijn, beschadigen zij bepaalde cellen in het binnengedrongen weefsel, hierdoor wordt u dan ziek. Enkele bekende voorkomende groepen ziekteverwekkende bacteriën zijn onder andere; streptokokken, stafylokokken, gonokokken, chlamydia, rickettsia en haemophilus. Het is niet zo dat alle bacteriën schadelijk zijn, want er zijn ook bacteriën die in de mond of in de ingewanden huizen en een nuttige functie hebben.

Een virus is een erfelijk soort materiaal, zoals DNA/RNA in een eiwitmantel ook wel capside genoemd, (dit is een soort capsule van eiwit), ze kunnen zichzelf niet voortplanten. Wanneer het virus de kans ziet om het lichaam binnen te dringen, dan gaan het enkele cellen in en neemt deze tot zijn bezit: hierna krijgen de gastheercellen instructies om die delen van het virus aan te maken die nodig zijn om zichzelf te kunnen vermenigvuldigen. Tenslotte wordt de gastheercel in dit proces uitgeschakeld. Voorbeelden van ziekten die veroorzaakt worden door een virus zijn onder andere; Polio, AIDS en de bekende griep.
Fungi. Dit is de wetenschappelijke naam voor schimmels en zwammen (paddenstoelen), dat zijn de meercellige organismen, maar ook de eencellige organismen zoals gisten. Dat paddenstoelen niet besmettelijk zijn, is wel duidelijk, maar sommige paddenstoelen zijn wel giftig, schimmels en gisten zijn wel besmettelijk, deze eencellige organismen zijn iets groter dan bacteriën. Van al die duizenden schimmels die niet schadelijk zijn, zijn er zelfs een paar erg functioneel, zoals gist er bijvoorbeeld voor zorgt dat brood gaat rijzen. Er zijn er maar enkele honderden die ziekteverwekkend zijn. Een voorbeeld hiervan is de schimmelinfectie Candida, Candida kan namelijk spruw en een infectie van mond en keel bij kinderen veroorzaken, ook komt het voor bij mensen die antibiotica gebruikt hebben en bij mensen die last hebben van een gestoord immuniteitsysteem.

Protozoa. Dit zijn eencellige organismen die als parasiet kunnen leven in de mens. Meestal brengen deze eencellige organismen deels van hun levenscyclus door buiten de mens; ze leven dan in voedingsmiddelen, aarde, water of insecten. Zo heb je bijvoorbeeld de protozoa die malaria veroorzaken. Vaak verblijven protozoa in de darm en zijn ze onschadelijk, maar enkele kunnen wel ziekteverwekkend zijn. Verschillende parasieten die bij de mens leven zijn zoal de lintworm, vlooien, teken, mijten en luizen.

Helminthes. Het woord Helminth is afkomstig uit het Griekse wat worm betekend. Het zijn grotere parasieten. Wanneer deze parasieten het lichaam weten binnen te dringen, dan nestelen ze zich in de darm, lever, longen, huid of zelfs in de hersenen, op deze plaatsen in het lichaam leven ze van de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. De lintwormen en de rondwormen zijn de meest voorkomende wormen.